TREBALL AMB SENTIT, Dr. Guillem Homet
Recentment hem completat la nostra 'Memòria Corporativa del 2023', que obrim amb un article del Dr.Guillem Homet vicepresident del Patronat. En aquest explica com ningú la importància entre l'eix laboral - salut mental - inserció social. Us el compartim perquè us nodreixi tan com a nosaltres.
Amb la intenció d'anar implementant recursos complementaris d'atenció a la salut mental en l'Alt Maresme i amb la complicitat de la xarxa d'atenció pública, fa més de vint-i-dos anys es va crear la Fundació Molí d'en Puigvert .
La seva funció principal va ser incorporar tot el que comporta l'activitat laboral com una de les eines necessàries per cobrir un aspecte molt important de la “normalització” de la vida social en el nostre medi i moment històric.
El treball té unes funcions molt clares en habilitats, responsabilització, socialització, realització, avaluació, satisfacció i manera de viure en les persones i de facilitador en la comunitat i és especialment rellevant per al col·lectiu de les persones diagnosticades amb malaltia mental, tradicionalment menystingudes, discriminades i segregades.
Aquest any, el lema del Dia de la Salut Mental de la Federació Mundial, posa en evidència que el treball i la salut mental constitueixen un vincle fonamental. I aquesta vinculació la podem entendre en un doble sentit:
L'activitat laboral mobilitza aspectes importants del benestar de les persones i en el seu entorn, en les possibilitats de fundar un projecte de vida i en assolir l'estatut de ciutadania. L'altre sentit és que les entitats laborals han de tenir suma preocupació per la salut mental dels seus treballadors, les seves condicions i en el que significa aquell treball per a cada persona.
Ambdós sentits han d'orientar qualsevol entitat que es dediqui a la rehabilitació laboral en un context d'inclusió.
Però és que, a més, aquestes entitats han de constituir una empresa capaç de crear activitat econòmica i sostenir-la, orientada per la productivitat i la competitivitat del mercat, amb possibilitat d'anar creant llocs de treball protegits.
Son els tres eixos, doncs, els que configuren el què ha de ser la Fundació Molí d'en Puigvert, com a entitat de responsabilitat social:
Ha de ser un espai estratègic on es despleguin diferents modalitats de formació i inserció laboral; que possibilitin fer un itinerari individualitzat respectant la singularitat de la persona; que permetin acompanyar, en la part que li correspon, en la construcció d'un projecte de vida; que faciliti el camí cap al màxim d'autonomia possible.
Ha de ser un espai estratègic on sigui possible desenvolupar un treball digne, en un ambient participatiu en la presa de decisions, per a trobar sentit a la ocupació, reflexionant-la i incorporant-la en el paisatge propi de cada una de les persones.
Ha de ser un espai estratègic capaç de crear activitat laboral productiva i competitiva que pugui generar llocs de treball adaptables a la disponibilitat de les persones en el context del seu projecte de vida.
En definitiva, ha de ser un espai estratègic on es puguin integrar aquests tres eixos en la creació i realització de treball amb intenció, de treball amb sentit.
És a dir, un espai estratègic de treball amb sentit.
I, sens dubte, un espai estratègic articulat amb la comunitat i amb els recursos sanitaris i socials del territori, en parceria amb entitats de la societat civil, empresarial i administrativa i en consonància amb la seva realitat econòmica, social i cultural.
Això és el que està fent la Fundació Molí d'en Puigvert amb molta dedicació i esforç. Fent mans i mànigues.
FPM |