La rehabilitació laboral és la part de la rehabilitació psicosocial que s'ocupa dels aspectes relacionats amb el treball, des de l'habilitació per a treballar, l'aprenentatge de recerca de feina, la prospecció de treball protegit, la inserció en un lloc de treball, la creació i manteniment de llocs de treball en empreses de treball social, etc.
El treball és una eina d'inserció social de primer ordre per a la normalització de la vida; també és eina d'estabilitat, de recuperació i de potenciació d'habilitats i de consolidació d'un projecte vital individual.
En definitiva, la inserció o reinserció sociolaboral és per a un nombre important de persones amb malaltia mental un pas decisiu en la millora de la seva qualitat de vida.
Tanmateix, cal tenir cura del moment de la malaltia i de les capacitats i disponibilitats de cadascú, per a valorar el "cóm", el "quan" i el "on" s'inicia el recorregut en el món del treball i sobretot tenir molt clar els objectius que es pretenen assolir.
També cal tenir en compte que moltes de les iniciatives laborals han de tenir un contingut i uns objectius que puguin ser viables en el mercat del treball normalitzat, de vegades representa un esforç de gestió i de bon quefer en l'organització empresarial d'aquestes iniciatives.
Per part del pacient també fa part del procés rehabilitador assumir les seves responsabilitats i la disciplina necessària per a desenvolupar un treball en un nivell d'exigències variable però que, en el seu conjunt ha de respondre a les necessitats de rendibilitat adequades.
El prelaboral i el Centre Especial de Treball són dos dels aspectes de la inserció laboral que estan a càrrec de la Fundació Molí d´en Puigvert (www.fundaciomoli.org ) i fan referència a:
Les activitats estructurades en aquest moment són de jardineria, producció agroalimentària, forestal, obra i manteniment urbà, neteja industrial i comerç.
Ambdues estructures tenen seu a:
Fundació privada El Molí d'en Puigvert |